basta rakapparaten logo

Underhåll för rakapparat

Det är viktigt att du rengör och underhåller din rakapparat för att förlänga dess livslängd och behålla dess prestanda. Speciellt om du köpt den bästa rakapparaten för dina behov med hög kvalitet så räknar du väl med att den ska hålla i många år eller hur?

Här är en guide som beskriver stegen du bör ta för att rengöra och underhålla din rakapparat på rätt sätt så du kan använda den under lång tid.

1. Rengör rakapparaten efter varje användning

Det första steget i att underhålla din rakapparat är att rengöra den efter varje användning. Använd en liten borste för att ta bort hår och smuts från rakapparatens skärhuvud och klippkam. Se till att borsta av allt hår och smuts som kan ha fastnat i rakapparatens insida. Du kan också använda en fuktig trasa för att torka av rakapparatens yta.

braun rengöringskit för rakapparater

Brauns rengöringsstation för rakapparater

 Braun 4 in 1 SmartCare är en laddstation med inbyggd rengöring via rengöringspatron. Refill kan köpas separat. 

Se pris i butik

Philips rengöringsstation för rakapparater

Philips Quick Clean Pod QCP10/01 håller rakapparaten tio gånger renare än vid rengöring med vatten. Djuprengör på en minut. 

Se pris i butik

 

2. RENGÖR RAKAPPARATEN MED TVÅL OCH VATTEN:

För en mer grundlig rengöring av din rakapparat kan du använda tvål och vatten. Fyll upp en liten skål med varmt vatten och tillsätt lite tvål. Ta sen isär rakapparatens skärhuvud och klippkam och lägg de i skålen. Låt dom ligga i blöt i några minuter innan du borstar bort allt hår och smuts. Skölj sen av delarna med varmt vatten och låt dem torka helt innan du monterar ihop rakapparaten igen

Eller med rengöringsspray

Rengöringsspray används som rengörings- och decinfektionsmedel på delar som är svåra att nå på rakapparaten. Ökar effektiviteten av rakningen samt rakapparatens livslängd. 

rengöringsspray

Nordic Quality Rengöringsspray

Nordic Quality når skärområden som är svåra att rengöra på annat sätt. Är även decinfektionerande. 

Se pris i butik

3. OLJA IN RAKAPPARATENS SKÄRHUVUD

 För att underhålla rakapparatens skärhuvud på rätt sätt är det viktigt att olja in det regelbundet oavsett dom du rakar ditt huvud eller ditt skägg. Du bör använda en liten mängd rakolja på skärhuvudet och slå på rakapparaten i några sekunder för att fördela oljan jämnt över skärhuvudet. Det här hjälper till att minska friktionen och också förhindra att skärhuvudet slits ut.

4. BYT UT SKÄRHUVUD VID BEHOV

Rakapparatens skärhuvud är den del som slits ut snabbast och den behöver därför bytas ut när det är nödvändigt. Du märker detta ganska snabbt om den börjar skära sämre. Hur ofta du behöver byta ut skärhuvudet på din rakapparat beror på hur ofta du använder rakapparaten och på hur tjockt ditt hår är. De flesta tillverkare rekommenderar att man byter ut skärhuvudet cirka en gång per år, men det kan vara nödvändigt att byta ut det oftare om du använder rakapparaten dagligen eller om du har mycket tjockt hår.

5. FÖRVARA RAKAPPARATEN PÅ RÄTT SÄTT:

För att skydda din rakapparat och också förhindra att den utsätts för onödig slitage är det också viktigt att du förvarar den på rätt sätt. Förvara den gärna i en skyddande väska eller ett fodral när du reser med den. Förvara den också på en torr och skyddad plats där den inte utsätts för fukt, värme eller kalla temperaturer.

Genom att följa den är guiden för att rengöra och underhålla din rakapparat på rätt sätt kan du förlänga dess livslängd och behålla dess prestanda. Desto längre din rakapparat kan hålla, desto mer pengar sparar du in på sikt.

Om du istället har en trimmer för ditt skägg så gäller i stort sett samma steg för att ge den en lång livslängd. 

Det är viktigt att du följer dessa steg regelbundet för att hålla din rakapparat i god skick och förhindra att den går sönder.

Om du märker att din rakapparat har blivit slö eller om du har problem med att den inte fungerar som den ska, kan det vara dags att byta ut skärhuvudet eller köpa en ny rakapparat. Se till att du då väljer en rakapparat som passar dina behov och preferenser och som är lätt att rengöra och underhålla.

Slutligen, tänk på att din rakapparat är en investering och att det är viktigt att ta hand om den på rätt sätt för att få ut det mesta av den. Snåla inte när det kommer till att köpa rakapparat!

Vanligt förekommande frågor om att rengöra sin rakapparat (FAQ)

Vi rekommenderar absolut att du gör rent din rakapparat efter varje användning. Men vi vet också att det kan vara en jobbig sak att göra, speciellt om man har bråttom. Om du gör rent din rakapparat en gång i veckan, kanske på en helgdag, så bör det räcka för att din rakapparat ska hålla länge utan alltför mycket slit.

Det finns många olika alternativ på olja för din rakapparat. Vi rekommenderar Braun’s egna ”Olja för rakapparat och trimmer”

Nej det tycker vi inte du ska göra. Matoljor är alldeles för feta och det kan förstöra din apparat.