basta rakapparaten logo

I takt med att fler och fler män väljer att raka av sig håret helt och hållet så ökar också efterfrågan på verktyg som kan göra det enkelt och bekvämt att göra detta själv hemma.

Det finns rakapparater och trimrar som är speciellt utformad för att raka huvudet och det kan vara en bra investering för den som vill uppnå den perfekta looken på egen hand.

Vi kommer beröra två olika typer av produkter för att raka huvudet i denna guide:

  • Rakapparat – För den som vill raka bort allt hår på huvudet för att få en len finish.
  • Trimmer – För den som vill trimma sitt hår till en speciell längd

🥇 Bästa rakapparaten för huvudet

Vi har letat igenom alla svenska e-handlare för att se vilken rakapparat som vi svenskar tycker är bäst för att raka huvudet, alltså bäst i test. Solklar vinnare blev Remingtons XR1500 som användare gett ett snittbetyg på 4.5 stjärnor av 5.0 (över 40 recensioner). Här är vad några användare säger i recensionerna:

”Fungerar otippat bra” -Johan

”Görbra. 3-5 minuter var tredje dag gör flinten fin. Rekommenderas.” – Patrik

Bäst i test

Remington Ultimate Series RX5 XR1500

Upplev en snabb och smidig rakning av ditt huvud med hjälp av Remingtons unika design med fem skärhuvuden.

Denna innovativa apparat täcker en större yta på huvudet jämfört med traditionella maskiner som endast har tre skärhuvuden. Med en 100-procentig vattentät konstruktion är denna rakapparat perfekt för både våt- och torranvändning.

Du behöver inte oroa dig för batteriets livslängd, eftersom en enda full laddning räcker för en hel månads användning (om du rakar dig varannan dag i tre minuter).

Specifikationer

  • 1 laddning: ca 60 minuter raktid
  • Popup-trimmer
  • Led-indikator
  • Fem skärhuvuden
Vårt betyg
4.5/5

Återförsäljare: Kjell & Company

Cirkapris:  900kr

RAKAPPARAT FÖR HUVUDET – Att tänka på

En stor fördel med att använda en rakapparat för att raka huvudet är att det är mer ekonomiskt än att använda en rakhyvel. En rakapparat kan användas om och om igen och du behöver endast byta ut skärhuvudet när det blir slitet. Det här gör det möjligt att spara pengar på lång sikt.

Givetvis kan du använda samma rakapparat för huvudet som för ditt skägg, men det finns speciellt anpassade för huvudet som kan vara bra att ha koll på. Det bästa exemplet på det är vårt val här ovanför av raka huvudet bäst i test apparaten: Remington Ultimate Series RX5 XR1500.

Att raka huvudet med en rakapparat kräver dock en viss teknik ska tilläggas. Det är viktigt att du använder jämnt tryck över hela huvudet för att undvika att det blir ojämnt och för att undvika skador på huden. Att hålla ett jämnt tryck hjälps såklart av designen på vårt bäst-i-test alternativ som får plats i handen. Det kan också vara en bra idé att använda en spegel för att se alla områden på huvudet.

Välj en rakapparat som passar dina behov

När du väljer en rakapparat för att raka huvudet är det viktigt att välja en som passar dina behov. Tänk på saker som klipplängden, kraften på motorn och om rakapparaten har justerbara huvuden som gör det lättare att nå alla områden på huvudet. Du kan också överväga om du till exempel vill ha en trådlös eller en trådbunden rakapparat.

Det finns många olika varumärken och modeller av rakapparater på marknaden som är speciellt utformade just för att raka huvudet. Några av de mest populära varumärkena i Sverige inkluderar PhilipsRemington och Wahl.

När du har valt en rakapparat som passar dina behov är det viktigt att använda den på rätt sätt för att få den bästa möjliga rakningen. Se till att trimmern är fulladdad och att du har rengjort den innan du börjar. Använd sedan jämnt tryck över hela huvudet och var försiktig när du går över känsliga områden som nacken och öronen.

Rengöring

Kom ihåg att det är viktigt att rengöra rakapparaten efter varje användning för att undvika att bakterier och smuts samlas i rakapparat. Om du har en vattentät rakapparat så är detta enkelt och snabbt fixat. Det kan också vara en bra idé att byta ut skärhuvudet regelbundet för att säkerställa att du alltid får den bästa möjliga rakningen.

TRIMMER FÖR ATT RAKA HUVUDET

En trimmer är ett verktyg som används för att klippa och forma hår och skägg. De flesta trimmers har olika längdinställningar för att göra det möjligt att klippa håret i olika längder. Men för att raka av håret på huvudet så behövs det oftast en trimmer som har en mycket kort klipplängd eller till och med en rakbladstrimmer.


 

En trimmer som är gjord för att trimma håret och har fått höga användarbetyg är : Remington PG5000 Graphite G5 Multitrimmer – Se Pris

 


Klipplängd

En trimmer som är speciellt utformad för att raka huvudet brukar ha en klipplängd på mellan 0,5 mm och 1,5 mm. Detta gör det möjligt att få en riktigt tät rakning, utan att det behövs en traditionell rakhyvel. Vissa trimmers har även ett justerbart huvud som gör det lättare att nå svåra områden på huvudet.

Har du en trimmer för ditt skägg så kan den eventuellt också användas för ditt hår. Det beror lite på hur tjockt hår du har och hur mycket.

En fördel med att använda en trimmer för att raka huvudet är att det går snabbt och enkelt att använda. Det behövs inget vatten, inga raklödder eller krämer. Det går också snabbare än att raka med en traditionell rakhyvel eftersom det inte behövs några repetitiva rörelser.

Det är viktigt att använda en trimmer som är tillräckligt kraftfull för att klara av att raka av håret på huvudet. En trimmer som har för svag motor kan lätt fastna i håret och dra i det, vilket kan orsaka smärta och obehag. Det är också viktigt att rengöra trimmern efter varje användning för att undvika att bakterier och smuts samlas på trimmerhuvudet.

En rakapparat som är speciellt utformad för att raka huvudet kan som sagt vara en bra investering för den som vill uppnå den perfekta looken på egen hand. Om du har rätt teknik och en bra rakapparat så kan du få en tät och jämn rakning utan att behöva gå till frisören.

❓ Vanligt förekommande frågor om att raka huvudet (FAQ)

Det finns en del saker du bör tänka på när du rakar ditt huvud. Om du dessutom gör det ofta så kan det lätt slita på din hårbotten. Vi rekommenderar att du väljer en kvalitets-produkt som är skonsam mot din hud.

Ett tips om du är tunnhårig är att prova raka huvudet. Många upplever att de får en bättre look med rakat huvud istället för ett tunt hårfäste.

Det går men det är inget vi rekommenderar. De är anpassade för att fälöja ansiktets konturer och är ofta mindre och med lite mindre effekt. Välj en produkt anpassat för just ditt ändamål.

Enligt vår research online så är Remington Ultimate Series RX5 XR1500 den rakapparat som är bäst för att raka huvudet med 4,5 i snittbetyg.

Sammanfattning

En rakapparat är helt klart bästa alternativet för den som vill raka av sig håret helt och hållet. Det är snabbt, enkelt och ekonomiskt att använda en rakapparat för detta ändamål. Men det kräver också en viss teknik och övning för att få till den perfekta rakningen.

Tänk dock på att om du har hår som är långt från början, så behöver du en trimmer först innan du kan använda en rakapparat för huvudet.

För den som är osäker på hur man ska använda en rakapparat för att raka huvudet finns det många tutorials och guider tillgängliga online.

För den som inte vill raka av sig håret helt så är en trimmer perfekt för att välja längd. En rekommendation för att få en fin klippning är att trimma kort på sidorna och köra en längre längd uppe på huvudet.